Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS

Αξιότιμε Kύριε Πρωθυπουργέ,

Η φημολογούμενη αύξηση κατά 100% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Ζύθου, θα αποτελέσει την αιτία καταστροφικών εξελίξεων στον κλάδο της Μικροζυθοποιίας, έναν από τους ελάχιστους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας που κατάφερε να αναπτυχθεί τα χρόνια της κρίσης. Ο κλάδος μας αποτελείται από αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις, το 90% των οποίων δραστηριοποιείται σε νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές που μαστίζονται από την ανεργία. Ο αριθμός των Μικροζυθοποιείων τα τελευταία επτά χρόνια έχει τριπλασιαστεί, και προσεγγίζει πλέον τα 30. Οι επενδύσεις που είναι προγραμματισμένες και οι νέες παραγωγικές μονάδες που θα λειτουργήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται να δώσουν μεγάλη ώθηση στον κλάδο μας. Προϊόντα της Ελληνικής Μικροζυθοποιίας βραβεύονται διαρκώς σε διεθνείς διαγωνισμούς, και εξάγονται σε πολύ σημαντικές αγορές.

Αυτή την χρονική στιγμή ο κλάδος μας καλείται να αντιμετωπίσει το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα των παρακάτω μέτρων:

1. την πρόσφατη επιβολή του νέου Φόρου Ζύθου 3%

2. την φημολογούμενη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 100%

3. Την αύξηση του ΦΠΑ κατά μια μονάδα στην ηπειρωτική χώρα και κατά οκτώ μονάδες στα νησιά

4. Την αύξηση του Φόρου Εισοδήματος από το 26% στο 29% καθώς και την αύξηση της Προκαταβολής Φόρου

5. Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

6. Την αύξηση στα κόστη της ενέργειας

7. Την αδυναμία χρηματοδότησης και τους περιορισμούς στις εισαγωγές πρώτων υλών, σε αντίθεση με τους πολυεθνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο μας.

Η φημολογούμενη αύξηση του ΕΦΚ κατά 100%, θα καταστήσει την τιμή της ποιοτικής ελληνικής μπύρας, απαγορευτική για το μέσο Έλληνα καταναλωτή.  Αποτέλεσμα θα είναι η συρρίκνωση της αγοράς μας, η απώλεια θέσεων απασχόλησης, η μείωση κρατικών εσόδων από έμμεσους και άμεσους φόρους και η καταστροφή των Ελληνικών Μικροζυθοποιείων, σε όφελος των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων.

Είμαστε Έλληνες παραγωγοί με στόχους, όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Επενδύσαμε ότι είχαμε στην άκρη και σήμερα δημιουργούμε εθνικό πλούτο στην χώρα μας. Σας απευθύνουμε ύστατο κάλεσμα να αναθεωρήσετε τις παραπάνω καταστροφικές επιλογές. Μην μας στερείται τη δυνατότητα να παράγουμε, να απασχολούμε ανθρώπους και να δημιουργούμε. Μην μας αναγκάζετε να εγκαταλείψουμε τη χώρα μας.